Hírkategória - Csillagászat
Hírek a mai napon: 0 db
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Az LSST kamera nevű műszer 3,2 gigapixeles, és egy chilei csillagászati obszervatóriumban szolgálja majd a világegyetem titkainak vizsgálatát. The post Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája first appeared on National Geographic.
National Geographic
C Tudomány Régóta terveztem már „a tűz és jég országát”, Izlandot megnézni. Sok gyönyörű képet láttam kék vizű vízesésekkel, zöld mohával ellepett fekete vulkáni sziklákkal, jégdarabokról a fekete fövenyen, a szilaj, érintetlen felföldi részekről – fotósként a táj engem is megbabonázott. Martin Ferenc, Izland Rég vágytam újra látni a sarki fényt is. Aki már látta, tudja: a […]
Csillagászat.hu
C Tudomány Körülbelül nyolc és fél évszázada, 1181-ben egy csillag halála különösen fényes szupernóva-robbanással gyönyörködtette meg az akkori észlelőket. A csillagászoknak azóta sikerült beazonosítani az abból visszamaradt, tűzijáték kinézetét imitáló szupernóva-maradványt a Cassiopeia csillagképben, és részletes képet készíteni róla különböző hullámhossztartományokon. A NASA Chandra röntgenobszervatóriuma nemrégiben egy új kompozitképet tett közzé a szupernóva-maradványról, amely az elektromágneses spektrum […]
Csillagászat.hu
Forrás: https://player.hu/ Technika Közel is van, nagy is, de nem lesz világvége.
Player.hu
C Tudomány A világegyetem legerőteljesebb robbanásai a gammasugár-kitörések. A részecskeplazmából álló tűzlabdát kilövellő jet jelentősen felgyorsítja a részecskéket. A gammasugár-kitörésekről azt gondolják, hogy kompakt égitestek, neutroncsillagok vagy csillagtömegű fekete lyukak összeolvadásából származnak (ezeket hívjuk rövid gammasugár-kitörésnek, amelyek legfeljebb két másodpercesek), vagy magösszeomláson átesett szupernóvákból (ezek a hosszú gammasugár-kitörések, amelyek két másodpercnél hosszabb ideig is tartanak). A gammakitörések […]
Csillagászat.hu
Forrás: https://24.hu/ Tudomány A gigantikus égitest tömege 33-szor nagyobb a Napénál. The post Hatalmas fekete lyukat találtak galaxisunkban first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Technika A szakértők gravitációs hullámok révén tudták megtalálni az objektumot. The post Titokzatos objektumot észleltek több száz millió fényévre first appeared on 24.hu.
24.hu
C Tudomány Egy új kutatás szerint egyes kék szuperóriás csillagok összetétele azzal magyarázható, hogy egy nagy tömegű csillag és kisebb társuk összeolvadásával keletkeztek. Eszerint galaxisunk legfényesebb és legforróbb csillagai nem születnek, hanem készülnek. A kék szuperóriás állapot a forró, nagy tömegű csillagok életének egy rövid ideig tartó fázisa. Ennek ellenére elég sok kék szuperóriást ismerünk, és bár […]
Csillagászat.hu
C Tudomány A Betelgeuze egy jól ismert vörös szuperóriás csillag az Orion csillagképben. A közelmúltban nagy figyelmet kapott nemcsak azért, mert a fényességváltozása olyan feltételezésekhez vezetett, hogy akár fel is robbanhat, hanem azért is, mert a megfigyelések szerint a vártnál sokkal gyorsabban forog. Ez utóbbi értelmezést kérdőjelezi meg a Max Planck Asztrofizikai Intézet csillagászai által vezetett nemzetközi […]
Csillagászat.hu
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Az ókori Egyiptomiak csillagászati, például a Napra és Holdra vonatkozó ismereteit vallásos áhítat is kísérte, azt azonban mindeddig nem értettük, miféle szerepe volt náluk a Tejútnak. The post Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban first appeared on National Geographic.
National Geographic
C Tudomány Önkéntesek és hivatásos csillagászok egy csoportja összegyűlt, hogy közös erővel, a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket kihasználva megvizsgáljon 430 000 új, a Világegyetem különböző pontjain elszórtan található, egyelőre ismeretlen típusú galaxist. Különlegesen érdekes, hogy a tanulmányozott galaxisok közül mintegy 30 000 a morfológiáját tekintve legritkábbnak számító gyűrűs galaxisok csoportjába tartozik. Ezek a felfedezések a Japánban meghirdetett […]
Csillagászat.hu
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány A Nancy Grace Roman-űrteleszkóp 2027-ben indul és képes lesz elkülöníteni a fiatal csillagokat az idősektől. The post A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp first appeared on National Geographic.
National Geographic
C Tudomány 2023 májusában, mindössze néhány nappal azután, hogy újraindultak az észlelések a LIGO-Virgo-KAGRA gravitációshullám-detektorok együttműködésében, a LIGO livingstone-i észlelőállomásának műszere egy feltehetőleg neutroncsillag és egy másik kompakt égitest ütközéséből származó gravitációs jelet érzékelt. A GW230529 számon katalogizált esemény különlegessége az, hogy az ütközésben résztvevő nagyobbik égitest a Napnál 2,5-4,5-szer nagyobb tömegű volt. Ilyen méretű kompakt égitestet […]
Csillagászat.hu
Forrás: https://telex.hu/ Tudomány A Telex After legújabb adásának vendége Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere, aki az Ellenszélben című új nagylemezük kormányellenes hangvételéről is mesélt.
telex
C Tudomány 2024. április 8-án teljes napfogyatkozást figyelhettek meg a szerencsések Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanada keleti partvidékéről. Soponyai György, Montréal, Kanada A totalitás maximális időtartama 4 perc 28 másodperc volt, ilyen hosszú sötétséget azonban csak a mexikói Narango térségéből lehetett tapasztalni. Minél távolabb volt egy észlelő ettől a ponttól – természetesen a teljességi sáv közepén […]
Csillagászat.hu
Forrás: https://liner.hu/ Tudomány A Neptunusz és az Uránusz is tart még bőven meglepetéseket a csillagászok számára, sokkal összetettebb bolygók, mint eddig hitték. The post Fény derülhetett a Naprendszer jégóriásainak rejtélyes kialakulására first appeared on Liner.hu.
Liner.hu
Forrás: https://infostart.hu/ Tudomány Lesz alkalmunk megfigyelni a Naprendszer két óriásbolygóját, valamint a hét évtizedenként visszatérő üstököst is a pengevékony, kétnapos holdsarló mellett.
Infostart
Forrás: https://telex.hu/ Tudomány A Voice-ban feltűnt Jaber lemezén sokszor kínos a hunglish, a Galaxisok nyíltan kormányellenes kiáltvánnyal jelentkezett, Tirpának jobban állt volna szólóban a Falunap, a Sör és Fű pedig az év egyik kellemes meglepetését hozza. Ezeket a magyar lemezeket hallgattuk márciusban.
telex
Forrás: https://index.hu/ Tudomány Különleges jelenséget rögzített az Európai Űrügynökség teleszkópja.
Index
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Több izgalmas égi jelenségre is számíthatunk április 11-én, a 12P/Pons-Brooks üstökös utolsó megfigyelésére például most adódik a legjobb alkalom. The post Érdemes lesz csütörtök este az eget nézni first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: http://danger Technika Drága egy galaxis ez A Ubisoft alaposan megkéri az árát annak, ha valaki extrákat is szeretne a kaland mellé, de nem csupán ez az egyetlen dolog, ami kiakasztotta a játékosokat.
IGN Hungary
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány A NASA tett közzé olyan felvételeket, amelyeket a Nemzetközi Űrállomásról készítettek. The post Így látták a teljes napfogyatkozást az űrből first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://hvg.hu/ Tudomány Most először sikerült egy Naprendszeren kívüli bolygón megfigyelni, ahogy a fény megtörése szivárványszínű köröket hoz létre a légkörben.
HVG
Forrás: https://24.hu/ Technika Április 10-én több ok miatt is érdemes lesz felnézni az égre. The post Elképesztően ritka együttállásra kerül sor a napokban first appeared on 24.hu.
24.hu
C Tudomány A NASA James Webb-űrteleszkópja a Messier 82 (M82) csillagontó galaxist vette célba, egy kicsi, de rendkívüli környezetet, amelyben gyors csillagkeletkezés zajlik. A Webb érzékeny infravörös képességeit kihasználva egy tudóscsoport a galaxis magját vizsgálta meg közelebbről, hogy jobban megértsék a csillagkeletkezést és hogy a szélsőséges aktivitás hogyan befolyásolja a galaxis egészét. A Nagy Medve (Ursa Major) […]
Csillagászat.hu