Hírkategória - Történelem
Hírek a mai napon: 1 db
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány A nyughelyekből többek a mükénéi, a minószi, a kánaáni, az egyiptomi és a levantei kultúrához köthető tárgyak kerültek elő. The post Kincsekkel teli ókori sírokat találtak first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Mindkettőjüknek meg sikerült élnie műveiből, de az odáig vezető út igen rögös volt. Hagyományosan úgy tartjuk, 1616. április 23-án hunyt el Miguel de Cervantes és William Shakespeare, azonban ez a kijelentés egyikőjük esetében sem teljesen pontos.
Múlt-kor
Forrás: https://pestisracok.hu/ Történelem Európa minden országában, ahol megkérdezik az embereket ilyesmiről, egyre többen aggódnak és gondolják azt, hogy a kontinens, a világ egyre közelebb kerül egy világháborúhoz. Láttunk már ilyet, minkét világháború így kezdődött, a politikusok és a csőcselék egyre jobban belelovalta magát a fegyveres megoldásba. Diktátorból, tehetségtelen, esetleg le is fizetett politikusból most is van elég a […] A Kocsmai igazságok: Tessék mondani, ez már a III. világháború, vagy csak egy sima lövöldözés? bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.
PestiSrácok
Forrás: https://qubit.hu/ Külföld A Skócia partjainál lévő Gruinard szigetén modellezte a brit haderő, hogy mi történne, ha a náci Németországot lépfenével fertőznék meg. Ezt a brutális eszközt sosem vetették be, a sziget azonban évtizedekig halálos maradt.
Qubit
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem „Nem azért festettem, hogy megértsék, hanem hogy megmutassam: miféle színjáték ez. A matrózokkal az árbochoz köttettem magam, hogy megfigyelhessem.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Az uralkodói melléknevek az esetek többségében találóak. Mégis, talán kevés olyan találó uralkodói melléknév akad a történelemben, mint a Sztálin által példaképnek tekintett IV. Iván orosz cáré, akinek nevéhez elválaszthatatlanul tapadt hozzá a Rettegett jelző.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem A 210 éve született Egressy Béni zeneszerzőre, íróra, színészre, a Szózat megzenésítőjére emlékeztek a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében hétfőn az évfordulóra felújított síremlékénél a Fiumei úti sírkertben.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem „Ezután öccse, Béla uralkodott: üldözte a lopókat és a latrokat, és ő vezette be a kérelmezésnek azt a rendjét, ahogyan a római és a császári udvarban van. Január 13-án, vasárnap koronázták meg. Huszonhárom évig, egy hónapig és tizenkilenc napig uralkodott. Elaludt az Úrban ugyanennek 1196-ik esztendejében, május elsején, keddi napon.”
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem William Shakespeare halálának 408. évfordulóján továbbra is rejtély övezi a kérdést, hogy pontosan miért hunyt el a világhírű „avoni hattyú”. Az elméletek között a szifilisz, az arzén vagy higanymérgezés, a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a természetes halálok egyaránt szerepel.
Múlt-kor
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Úgy tűnik, a lávabarlang hosszú időn át kulcsfontosságú volt a helyi pásztorok számára. The post Ősi emberek nyomaira bukkantak egy sivatagi barlangban first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://neokohn.hu/ Történelem Az amerikai vezetésnek sürgősen keresnie kell egy új Ginsberget, egy új Capotét, Jim Morrisont vagy Sylvester Stallonét. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása. A Az Amerikai Egyesült Államok megkopott fénye és a popkultúra letűnt hatalma bejegyzés először Neokohn-én jelent meg.
Neokohn
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Az építményt ugyanaz a kitörés borította be vulkáni anyaggal, mint a híres Pompejit. The post Augustus császár elveszett villájára bukkanhattak first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 108 éve, 1916. április 22-én született Yehudi Menuhin, minden idők egyik legnagyobb hegedűművésze. Magyarországon 1930-ban lépett fel először, és a második háború után első külföldi művészként adott koncertet hazánkban.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Hiába gyújtották fel vagy találták el a motorját, a második világháború legsérülésállóbb vadászgépe, a Grumman F6F Hellcat – az ellenséget a végletekig demoralizálva – szinte mindent túlélt. Bár esztétikailag nem magaslott ki társai közül, jóval nagyobb biztonságot nyújtott, mint „csinosabb” ellenlábasai.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 573 éve született I. (Katolikus) Izabella, Kasztília királynője, aki férjével, Aragóniai Ferdinánddal perszonálunióban egyesítette Spanyolországot. A királyi pár a Katolikus melléknevet VI. Sándor pápától kapta a reconquista befejezéséért.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 1861. április 22-én született gróf Tisza István politikus, a Magyar Királyság egykori miniszterelnöke. Többen bírálták, végül az őszirózsás forradalom egyetlen áldozataként csak annyit mondott halálát megelőzően: „Ennek így kellett lennie”.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem A május 11-ig tartó fesztiválra a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Találkozhatnak a látogatók Örkény István zsebórájával és Bibó István börtönleveleivel. Kass János legendás „fejei” közül az egyikre Psota Irén Charleston kalapja került, Sándor Pált a Régi idő focijának forgatókönyvével, Bartók Bélát pedig utolsó filmfelvételével idézi meg a kiállítás.
Múlt-kor
Forrás: https://pestisracok.hu/ Történelem Izrael és Irán konfliktusával egy újabb háború körvonalazódik a Közel-Keleten, ezért a Magyar Társadalomkutató Kft. megvizsgálta, hogy a magyar társadalom milyennek látja a jelenleg is zajló háborúk világméretűvé válásának esélyeit. A magyar felnőttek 47 százaléka szerint a harmadik világháború kitörésének jelenleg valós esélye van. A Magyar Társadalomkutató felméréséből az is kiderül, hogy a magyarok túlnyomó […] A Felmérés: a magyarok közel fele szerint kitörhet a harmadik világháború bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.
PestiSrácok
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Magyarország elsőszámú közparkja népszerűségét mindig is nagyban köszönhette gazdag növény- és állatvilágának. Az elmúlt kétszáz évben egyre rendezettebbé váló budapesti Városliget tavasszal különösen rokoszneves a kikapcsolódni vágyó látogatóknak, legyenek azok városlakók vagy turisták.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 109 éve, 1915. április 22-én több ezer francia katona vonaglott görcsökben fekve az Ypern (Ypres) belga város körül kiásott lövészárokrendszerben. A napot sokan a vegyi hadviselés kezdetének tekintik, bár a nagy háborúban nem ez volt az első ilyen jellegű támadás.
Múlt-kor
Forrás: https://ng.hu/ Külföld A kutatók évek óta folytatnak ásatásokat egy fejlesztés alatt álló kínai régióban, Csiongan térségében. The post Elveszett városokat tártak fel Kínában first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://24.hu/ Tudomány A közfelháborodás miatt börtönökbe vonták vissza a „nemzet borotváját”, az utolsó kivégzést 1977-ben hajtották végre guillotine-nal. The post Cigit kért halála előtt a guillotine utolsó áldozata first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány A kutatók úgy vélik, egy maja politikai rendszerváltás emlékeit fedezték fel. The post Rituálisan égették el a maják a bukott uralkodójukat first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem A legutóbbi jelentős, hazánkat is érintő dunai áradásra 2013 júniusában került sor. A Budapesten 891 centiméternél tetőző Duna minden addigi rekordot megdöntött. Az elmúlt 200 évben tíz jelentős dunai áradásra került sor. Ebből az egyik legsúlyosabb az 1965-ös árvíz volt.
Múlt-kor