Friss hírek - Rakéta
Hírek a mai napon: 2 db
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Egyes vélemények szerint az OpenAI új modelljének lehetett ez a “lopakodó” próbaüzeme.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Az akkumulátor hajszálvékony rétegekből áll össze, nem gyúlékony és sokáig megőrzi teljesítményét, de egyelőre csak a laboratóriumi változata létezik.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A Ford és a Tesla autói is halálos balesetek részesei voltak, a vád szerint nem tájékoztatják és ellenőrzik megfelelően a sofőröket.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Az új térképet, ami többek között az űrprogramok megtervezésében is segíthet, a Kínai Tudományos Akadémia készítette el több mint egy évtized alatt.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A szemétsziget területe akkora, mint tizenhét Magyarország és folyamatosan táplálja a főként a folyókból érkező műanyagáradat. Egy cég néhány éve kezdett bele a hulladék eltakarításába és az idei évben még nagyobb területen folytatják a munkát.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Vízzel és sóval működő számítási eszközök? A kísérletek szerint működik az ötlet.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Az indiai Bhopál városa nem arról híres, hogy a sofőrök mély tisztelettel adóznának a közlekedési szabályok előtt, ám a Swaayatt Robots nevű startup alapítói éppen ebben a teljesen kiszámíthatatlan káoszban látták meg az üzleti előnyt.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége teszteli, hogy hogyan lehet nehéz harckocsikat autonómmá tenni és bármilyen terepen elboldoguló flottát kialakítani belőlük.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A csillagászok jó ideje feltételezik, hogy a jelenleg ismert nyolc bolygó mellett a Naprendszernek lehet egy kilencedik bolygója is, ám a rejtélyes égitestnek mindeddig nem sikerült a nyomára bukkanni.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A cég búcsút vett ikonikus robotemberétől, aminek fejlesztését eredetileg a fukusimai katasztrófa hatására kezdték meg. A robot karrierjére emlékezve azokat a pillanatokat is a nagyközönség elé tárták, amikre talán kevésbé büszkék.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A kutatók egyetértenek abban, hogy a tűzhasználat elterjedése nélkül a mai ember nem is létezhetne, arról viszont, hogy pontosan mikorra datálhatjuk ezt a sorsfordító felfedezést, a mai napig nincsen egységes álláspont.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A kolibrik számára az élővilág többi tagjának mozgása csigalassúnak tűnhet: amíg az ember egyet pislog, ezek a kicsiny madarak többszázszor csapnak szárnyukkal és amíg egyet dobban a szívünk, az övéké kilencet vagy tízet is ver. A kolibrik viszont néhány területen “alulteljesítenek”, sok más madárral ellentétben egyáltalán nem tudnak járni például.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Mikor a magyar mérnök-fizikus 1947-ben megalkotta a hologram koncepcióját, egy olyan technológia alapjait tette le, amely nagy előrelépést hozott az optikában, viszont az eredetileg megoldani kívánt problémát valójában nem orvosolta.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A Comet Interceptor program keretében 2028-ban a második Lagrange-pontra küldenek egy három tagú szondacsoportot, amelyek feladata az lesz, hogy az L2 körül keringve várják a megfelelő üstököst vagy csillagközi objektumot és az ideális alany felbukkanása esetén egyből elinduljanak hozzá, hogy megfigyeléseket végezzenek rajta. Az “anyahajó”, vagyis a fő szonda kamerájának és más egységeinek fejlesztésében, valamint a program tudományos munkáiban magyar szakemberek is részt vesznek - a projektről Kereszturi Ákos, a CSFK tudományos főmunkatársa árult el részleteket az H-SPACE konferencián tartott előadásában.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Habár az ilyen kijelentések mindig gyanakvásra adnak okot, Charles Buhler eredménye mögött impozáns mérnök múlt, szakemberekből álló csapat, valamint gondos kísérletek állnak.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Biden elnök aláírta a törvényt, de akár több mint egy évig is eltarthat, mire ebből bármit éreznek a felhasználók.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány A technológiával elolvashatóak immár az erősen sérült, Herculaneum papirusz tekercsek, és ebből derült ki rengeteg izgalmas részlet az ókor egyik legismertebb filozófusáról.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Bemutatták a korábbi Guinness rekordert is leköröző 3D-nyomtatót, amivel teljes házakat lehet villámgyorsan elkészíteni, de a berendezéssel a Védelmi Minisztériumnak is vannak tervei.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány Habár egyelőre vágyálom, a mikro fekete lyukra épülő akkumulátorrendszer hihetetlen energiasűrűséget kínálna, miközben a fizikai törvényszerűségeket sem szegné meg. Ha pedig valóban gyorsan fejlődik az energetika, úgy a megvalósulása sem elképzelhetetlen.
Rakéta
Forrás: https://raketa.hu Tudomány "Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Rakéta