Friss hírek - Főtér
Hírek a mai napon: 0 db
Forrás: https://foter.ro/ Kézműves hírek Házhoz jön a földcsuszamlás – Kolozsváron is beszakadt egy utca Nyilván nem nagy újdonság az olvasók számára a kolozsvári ingatlanőrület és terjeszkedés. A város környéki dombokat lassan-lassan ellepték az újabb lakónegyedek és girbegurba utcák. Az Kányafő/Uliului utca ugyan már régen épült, és elsősorban a kis, Hója erdő alatti hétvégi faházakhoz, nyárikertekhez vezető útszakasz volt, az … Tovább "Beomlott Kolozsváron egy utca – hírek szombaton"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Kézműves hírek Az ügyészek meglátogatták Ion Iliescut, és nem baráti alapon Beszámoltunk róla: a romániai igazságszolgáltatás lassan őrlő malmai felpörögtek, amelynek eredményeképpen az ügyészség ismét nekifutott a hírhedt bányászjárás-ügynek. Első lépésként csütörtökön becitálták Petre Roman ex-miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest. Persze, rögtön felmerült a kérdés: na de mi lesz Ion Iliescuval? Aki, ugye, nyakig sáros … Tovább "Az ügyészek meglátogatták Ion Iliescut, és nem baráti alapon…"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ (Külön)Vélemény A mágneses íjpuska halk surrogással csévélte fel a vékony, fekete xironkötelet a dobra. Az egész testre szorosan ráfeszülő matt fekete kezeslábast viselő lány ezalatt a tőle olyan tizenöt méterre magasodó szivárvány eukaliptuszfa ágait vizsgálta, majd a jobb tenyerében a puskatus finom rezdüléssel jelezte, hogy a kötél szabályos menetekben feltekeredett a dobra. A szeme elé hajtotta … Tovább "Fall Sándor: Találkozás a gyergyói erdőben – újabb erdélyi történet a jövőből"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Játsszunk sohavégetnemérőset  Az igazságszolgáltatás malmai világszerte lassan őrölnek, de Romániában, egyes ügyek esetében annyira berozsdásodhatnak a fogaskerekek, hogy akár évtizedekre mozdulatlanságba dermedhetnek. Megfigyelések szerint a bénultság különösen olyan kázusok esetén vesz erőt a berendezéseken, illetve létesítményeken, amelyekben a központi román államhatalom szervei, és azok képviselői érintettek.   A harmincnégy évvel ezelőtti bukaresti bányászjárás ügye az … Tovább "Újból nekifut az ügyészség a bányászjárás-ügynek – hírek csütörtökön"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ (Külön)Vélemény Régi dilemma, régi témája művészetnek és filozófiának egyaránt: mit tehet az egyén, a porszem az államapparátus, az arctalan hatalom ellen. Nagyjából semmit. És vajon mit tehet az egyszerű egyén egy egész államapparátussal a háta mögött? Bármit. Szép példa erre az utóbbi években az úzvölgyi katonatemető fesztiválszervezőjévé előlépett Mihai Tîrnoveanu legutóbbi esete. A Nemzet Útja (Calea … Tovább "Varga László Edgár: Békén hagyja az ügyészség az illegális úzvölgyi keresztállítókat, de ez nyilván valami tévedés lesz"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Megjelent a piacon a cseresznye, 250 lej egy kiló Az első cseresznye megjelenése a piacon minden évben borzadállyal tölti el a vásárlókat, mivel az árusok elképesztő árakon kínálják a a portékát. Nos, ez idén sincs másként: a híradások szerint egy nagyszebeni piacon jelent meg először a cseresznye. A helyi média szerint a szebeni piacon szerdán … Tovább "Hírek szerdán: Nem bűncselekmény a fakereszt-állítás az úzvölgyi temetőben"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ A rendszerváltás utáni eufórikus társadalmi várakozások tekintélyes hányada összpontosult az újonnan meghonosult politikai berendezkedésre és annak intézményrendszerére. A sok állampolgár által még csak hírből sem ismert demokrácia egy csapásra mágikus kulcsszóvá nemesedett, és mindenki naivan demokratikus köntösbe bújtatta a később jórészt illúziónak bizonyuló reményeit. A kilencvenes évek elején még számos képviselője élt azoknak a generációknak, … Tovább "Amikor még a halottak is nyíltan szavazhattak Romániában"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Dél-Koreába utazik az államfő, és nem érti, mitől luxusgép, amivel repül A mioritikus haza államelnöke nemrég turnézott az afrikai kontinensen, ezt követően az Egyesült Arab Emírségekben is megfordult politikai látogatás ürügyén. Iohannis több millió euróba kerülő útjai már egy jó ideje szemet szúrtak, ugyanis a rájuk vonatkozó információkat minősítettnek (titkosnak) tekintik és nem számolnak el … Tovább "Mutatjuk Iohannis privát luxusrepülőjét – keddi hírmix"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Széchenyi István grófról (a legnagyobb magyarról, ugye) a legtöbb embernek a Lánchíd, esetleg a Magyar Tudományos Akadémia jut eszébe. De vannak olyanok is, akiknek Cseh Tamás egyik dala villan be. Ez: Nos, ez a nóta ment a fejemben, amikor elmentem a Korunk Akadémia soron következő előadására. Amely Széchenyi István halálának körülményeiről, illetve arról szólt, hogy … Tovább "Gróf Széchenyi István a ravaszt meghúzta… na de vajon ő húzta meg?"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret   A román hadsereg vezérkara kiértékelte a 2024-es év első toborzási és kiválasztási fordulóját, és az eredmények láttán úgy maradtak, mint a fogorvosnál, hisz a katonajelöltek közel negyede nem ment át a fizikai próbán. Elképzeltük az ezredesek, tábornokok elhűlt ábrázatát, amikor szembesültek azzal, hogy az ország szuverenitásának és területi … Tovább "Az önkéntes katonának jelentkezők közül legtöbben a fizikai próbán hasaltak el :D "
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Vasárnap ellátogattam az UrbanEye nevezetű kortárs kolozsvári filmfesztiválra, amely a városi kultúrához, közösségekhez kapcsolódó témákról kínált néznivalót. Nem mondom, hogy nem szoktam hozzá a kolozsvári fiatal középosztály flâneur-életmódjához, ami nap mint nap körülvesz, a kézműves (méregdrága) sörözők, újabbnál újabb (szintén méregdrága) kávézóláncok, burjánzó (zöldre mosott) betonrengetegek, (futószalagon tervezett) urbanisztikai innovációk okosvárosi hipszteriádájához. Mert bizony hozzászoktam, … Tovább "Sánta Miriám: Visszaszerezhetők-e a városi környezet egyes szeletei, ha ásóval és kapával megyünk értük?"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Az a rendes iparos, aki mindig italos, és sohasem részeg  Lesújtó adatok láttak napvilágot a Román Vasúttársaság (CFR) alkalmazottai és az alkohol viszonyáról. A Román Vasútbiztonsági Hatóság és a rendőrség közös ellenőrzéséből kiderült, hogy az év első három hónapjában több dolgozót is ittasan értek tetten a munkahelyén.   A vizsgálatok szerint a vonatmozgásokért, a vasúti … Tovább "Becsípett mozdonyvezetőt, forgalomirányítót és sorompóőrt is lebuktatott a hatósági ellenőrzés – vasárnapi hírek  "
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Temetési menetet rémisztgetett, háziállatokat tépett szét a medve Maros megyében Temetésen részt vevő több tucatnyi emberre hozta a frászt a medve Maros megyében a hét végén. A Gyulakutától néhány kilométerre fekvő Bordoson a temető az erdőn át megközelíthető, a mintegy hetven emberből álló gyászmenet pedig az erdei úton haladt a sírkert felé, amikor megjelent egy … Tovább "Hírek szombaton: Tízszeresére nő a zöldhagyma ára, mire a termelőtől eljut a piaci standig"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Temesváron hajtott végre kényszerleszállást egy lengyel-egyiptomi repülőjárat Mit meg nem tesz az ember, ha úrrá lesz rajta a kétségbeesés! És persze, ha szorult bele egy kis furfang, meg a zsebébe egy-egy ,,jó” ötlet. Egy lengyel állampolgár élt is ezzel a lehetőséggel, miután lekéste a repülőt. Ezzel eddig semmi gond nincs: megtörténik, hogy valaki lekési azt … Tovább "Kényszerleszállás Temesváron hamis bombariadó miatt és más pénteki hírek"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Dénes bácsi lerúgta magáról a könnyű biomorf alvóburkot és lelépett az ágyról a padlóra, amelynek a hőmérsékletét a lakásrendszer kellemesen langyosra szabályozta. A kétórásra szabott pihenés közben a burok nyom nélkül begyógyította a sarkán a horzsolást, amit az új hőálló kevlárcsizma okozott reggel, mivel elfelejtette kivenni belőle a béléshez rögzített nyomkövető reklámcsipet. Ilyenkor, miután felkelt … Tovább "Fall Sándor: Erdélyi történet 2154-ből"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Bréking: egy Dubajban rekedt Szeben megyei népművészeti együttes a miniszterelnök gépén repül haza… Tisztelettel kérjük kedves Olvasóinkat, legyenek jóindulatúak és gondolják azt, hogy ha nem lenne épp szuperválasztási év, akkor is pont ugyanígy szólna ez a történet. Tehát: a minap valóban elképesztő (és ritka) zivatar szakadt az Egyesült Arab Emírségekre. Volt baj elég emiatt, többek … Tovább "Bréking: egy Dubajban rekedt Szeben megyei népművészeti együttes a miniszterelnök gépén repül haza…"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Jobb adni, mint kapni, tartja a mondás. Bizonyára ezt a szempontot tartották szem előtt a Philip Morris nevű dohányipari termékeket gyártó és forgalmazó multinacionális vállalatnál is, amikor úgy döntöttek, hogy megajándékozzák a román határrendészetet két vezető nélküli drónnal. A két drón összértéke pedig nem kevesebb, mint 700 ezer dollár. Ez szép kis summa, és ha … Tovább "Varga László Edgár: Egy dohányipari óriás a füstmentes jövőért, avagy miért nincs Önnek semmiféle választása"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Állateledellel csalt adót öt magyar állampolgár Bihar megyében, közel egymillió eurós kárt okoztak Összesen több mint 4,56 millió lej (917 ezer euró) értékű adócsalást követett el Romániában öt magyar állampolgár, akik ellen a Bihar megyei rendőrség gazdasági bűnözéssel foglalkozó osztálya indított vizsgálatot. Az öt magyar férfi állateledellel kereskedett Románia területén, ehhez pedig a határ menti … Tovább "Hírek szerdán: Szebeni műemlék hídon akciózott Dorel, a mekkmester. A medvék már Bukarestben vannak"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Amikor megtudtam, hogy készül (aztán, hogy elkészült) Tudor Giurgiu filmrendező, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) guruja és csapatának legújabb nagydokumentumfilmje (Giurgiu korábbi, általunk jónak tekintett filmjeiről itt meg itt írtunk), amely Ilie Năstaséról, a kommunista éra sportelitjének egyik állócsillagáról szól, hirtelen több minden eszembe jutott. Először is az, hogy ez a Nasty becenevű úr, mármint … Tovább "Nasty, avagy a mioritikus tenisz állócsillaga, aki aztán lehullt az meddő hőzöngés pöcegödrébe"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Ismét elindulhat a büntetőeljárás Iliescu fő bűntársai ellen Klaus Iohannis jóváhagyta, hogy büntetőeljárást indíthassanak Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes ellen az 1990-es bányászjárással összefüggésben elkövetett emberiesség elleni bűntényeik miatt. Iohannis a legfőbb ügyészség kérésének tette eleget, érdekes azonban, hogy a triumvirátus harmadik tagjáról, a főkolompos Ion Iliescuról – aki akkoriban … Tovább "Iliescu még nem, csak a pajtásai izgulhatnak, a melegrekord után apokaliptikus idő jön – hírmix"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Milyen értékekkel rendelkezik Erdély? A legtöbben első helyen említenék a turisztikai erőforrásokat, majd az épített örökséget, a többnyelvűséget, a különböző kulturális vonatkozásokat, a gasztronómiát, hogy csak a mindenki által ismert és hangoztatott jellemzőket említsük. De vannak-e Erdélynek olyan nem magától értetődő értékei, amelyek a 21. századi globális társadalmi, gazdasági, technológiai ökoszisztémában is legalább ugyanakkora, vagy még … Tovább "A történetek jelenthetik a 21. századi Erdély legnagyobb erőforrásait "
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Mégsem büntetik meg Nagykárolyt Kölcsey miatt Tavaly éppen a magyar költészet napján, április 11-ikén sikerült a Szatmár megyei művelődési igazgatóságnak 10 ezer lejre bírságolnia a nagykárolyi polgármesteri hivatalt, amiért az szerintük törvénytelenül emeltetett szobrot a Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek. Az említett igazgatóság azt is kifogásolta, hogy a talapzaton a Himnusz egyik sora („Nyújts feléje védő … Tovább "Mégsem büntetik meg Nagykárolyt Kölcsey miatt, egy zseb csicsókát se ér a román Golden Gate – hírmix"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ A fentiekhez hasonló kérdések merültek fel szombat este, április 13-án Kolozsváron, az Almásy László Kultúrtörténeti Körön, amelynek legutóbbi alkalma egy hirtelen szervezéstől felbuzdulva jöhetett létre. Csáji László Koppány antropológus és néprajzkutató, valamint Sudár Balázs történész, turkológus (a kör immár többszörös vendége, amiről korábban is írtunk) székelyföldi meghívásukról hazafele álltak meg a kincses városban, ahol két, … Tovább "Mi fán terem a kísérleti régészet és mit hoztunk magunkkal a sztyeppékről?"
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Aranyeső a csapatomra   Szombaton jelentette be Emil Boc, hogy újabb városvezetői mandátumra pályázik a június 9-i helyhatósági választásokon. Köztudomású, hogy a polgármester szívében bérelt helye van a Kolozsvári U focicsapatnak, amelyet minden évben alaposan megtámogatnak a helyi költségvetésből, hogy aztán rendre lemaradjanak a felsőházi rájátszásokból.   Idén sem történt másként, amit annyira zokon vett … Tovább "Két és félmillió euró támogatást kap helyi költségvetési forrásokból a Kolozsvári U focicsapata "
Főtér
Forrás: https://foter.ro/ Mindenki megnyugodhat: Emil Boc ismét polgármester akar lenni Emil Boc, kincses-okos Kolozsvár kiskirálya szombaton megtette a hozzá képest nagy bejelentést: ismét elindul idén a polgármesteri székért folyó versenyben, mert egy újabb ciklus erejéig szeretné kormányozni a város allegorikus hajóját a még magasabb életszínvonal allegorikus zátonya felé. Az allegorikusan nagyember a nagy bejelentést videóüzenetben tette meg: … Tovább "Emil Boc tulipánokkal kampányol az újabb polgármesteri címért, rengeteg a biztosítás nélküli beteg – hírek szombaton"
Főtér