Friss hírek - Agrofórum
Hírek a mai napon: 8 db
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Az igazi szépség nem a tökéletességben, sokkal inkább a tökéletlenségben rejlik. Ez a szemlélet napjainkban egyre népszerűbb és különböző belsőépítészeti trendek, például az industrial vagy vintage stílus, az upcycling trend vagy a Vabi-sabi japán koncepciója tükröződik benne. The post Így dekoráljon muskátlival! appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság A legtöbb ember nem szereti a rovarokat, pedig léteznek olyan fajok, amelyek akár a legnívósabb művészeti múzeumban is megállnák a helyüket – műalkotásként. The post A 15 legszebb rovar a világon appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Mostanság azt tapasztalom, hogy egyre többen vagyunk mi, vagyis azok, akik szeretik a spenótot. The post Kicselezhetjük a klímaváltozást: melegkedvelő spenót, egyenesen Új-Zélandról appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Kertembe szeretnék szép virágokat telepíteni, de rendkívül napos az egész terület. Milyen egynyári dísznövényeket ültethetek ilyen helyre? The post Milyen egynyári dísznövényeket ültethetünk napos helyre? appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Míg más gazdák és növénytermesztők megfeszülnek azért, hogy a földjüket, üvegházaikat, növény- és állatállományukat kellőképpen érdekesen mutassák be, hogy a TikTok és a Youtube algoritmusa felkapja azokat és pénzt tudjanak keresni velük, addig egy óvodás gazda mindenkit maga mögé utasítva tarol a közösségi oldalakon. The post A gazdálkodó kisfiúnak több mint egymillió követője van appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Amerikában inkább csökkentek, míg Európában inkább emelkedtek a terményárak a hét utolsó kereskedési napján. The post Csökken a kukorica ára az eső érkezésével appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Amikor első ízben készítettem otthon rácsos rebarbarás lepényt, a gyerekek gyanakodva nézegették az asztalon. The post Mihez kezdjünk a rebarbarával? appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság A képeken látható körte minden évben ugyanazt a betegséget kapja el, más gyümölcsfáimon nem találkozom ezzel a problémával. A leveleken fekete folt jelenik meg, majd azokat felemészti. Eddig kétszer rezes lemosó permetezésen esett át még a hajtásnövekedés előtt. Ezen felül múlt héten Bordóilé + Polyram + alacsony dózisú keserűsó permetezést kapott. Azóta a helyzet romlott, amíg múlt héten csak fekete foltok voltak, most már a leveleket is kezdi emészteni ez a betegség. A képek alapján be lehet azonosítani a betegséget? The post Melyik betegség okoz fekete foltokat a körtefa levelein? appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig már a virágzás végén jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. The post Többfelé ritkásak a repceállományok, az akácnak is rosszul jött a hűvös idő appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Az nem is lehet kérdés, hogy a napelemeket tisztán kell tartani, hiszen bármi, ami a napenergiát nem engedi a rendszerbe jutni, az csökkenti a hatékonyságát. The post Mit tegyünk, ha koszossá vált a napelem? appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Míg a zöldségek többsége a Föld legolcsóbb élelmiszerforrásai közé tartozik, néhány közülük rendkívül drága. Az EastFruit szakértői szerint a szuperélelmiszer-tulajdonságokkal és egyedülálló ízvilággal rendelkező, exkluzív és drága zöldségek iránti kereslet nagyon gyorsan növekszik. The post A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Külföld „Brazília számára nagy lehetőséget jelent, hogy mezőgazdasági termelését a leromlott legelők szántófölddé alakításával növelheti” – írják amerikai elemzők a farmdoc daily blogon. The post Az agráróriás tovább nő: Brazília 35%-kal bővítheti termőterületét appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Az AXIÁL Kft. pályázati anyagát választotta győztesnek 2024-ben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Az év agrár duális képzőhelye” cím elnyerésére kiírt felhívás nagyvállalati kategóriájában. The post Az év agrár duális képzőhelye lett az AXIÁL appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Az almeríai székhelyű vetőmag-nemesítő CapGen Seeds nyílt napot tartott, hogy bemutassa a Gavilánt, a legújabb paradicsomot, amely kivételes ízét magas betegségekkel szembeni ellenálló képességgel és nagyszerű termőképességgel kombinálja, ezzel is elősegítve a vállalat fenntarthatóság iránti erős elkötelezettségének megszilárdítását. The post Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Míg Európa jogszabályokkal készül a műanyaghulladék-terhelés csökkentésére, egyes országokban úgy látják, hogy ez a folyamat túl lassan halad. Franciaországban már papírból készült „flowpack”-ba csomagolják a boltokban kapható retket. The post Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság A zöldségtermesztésben gyakran mondják a foszforra, hogy az „elfelejtett tápelem”, ami abból adódik, hogy olyan gyors és szembetűnő hatása nincs a növény növekedésére és fejlődésére, mint a nitrogénnek vagy a káliumnak, hiányának tünetei lassabban alakulnak ki, kevésbé feltűnő módon, ebből adódóan sokszor alábecsülik a jelentőségét, visszapótlásáról megfeledkeznek. The post Zöldségnövényeken előforduló levélsárgulás okai és gyógyítása, IV. rész – Makroelemek – Foszfor appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Számtalanszor előfordult már a történelemben, amikor egy-egy találmány még egyáltalán nem, vagy nem tudott kellő hatékonysággal érvényesülni, csak azért, mert messze megelőzte korát. Az egyik ilyen a mezőgazdasági logisztikát hivatott forradalmasítani, több-kevesebb sikerrel. The post Zseniális logisztikai megoldás egy traktorgyártótól – Volt egyszer egy FAHRContainer appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Amerikában vegyes mozgásokat, Európában inkább vevői fölényt lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon. The post Búza: az elmúlt két év legnagyobb heti drágulása felé tartunk appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Az idei extrém időjárású tavaszi hónapok, így a nagyon szeszélyes április is alaposan megkavarták mind az egyes kultúrnövények, mind pedig a kártevők és kórokozók viselkedését. Sajnos némely kertészeti károsító számára a környezeti tényezők meglehetősen kedvezőek voltak az elmúlt időszakban és ez várható nagy valószínűséggel a soron következő időszakban is. Leggyakoribb gyümölcsünk, az alma esetében meglehetősen nagy veszélyek leselkednek az állományokra, amelyek kivédésére a növényvédelemért felelős szakembereknek célszerű felkészülniük. The post Aktuális az alma védelme appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Elképzelhető, hogy már most lisztharmatosak az almafáim? Én erre utaló jeleket vélek felfedezni rajtuk. The post Lehet, hogy már most megfertőzte a lisztharmat az almafát? appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata online vetőmagráta-kalkulátort tett közzé, amelyet bárki használhat. A kalkulátorban a gazdálkodók könnyen kiszámíthatják az adott vetőmagráta alapján a növénykultúra vetéséhez szükséges vetőmagmennyiséget. The post Elérhető a Väderstad új online vetőmagráta-kalkulátora appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. The post Drágán mérik majd a magyar szamócát? Egy biztos, jó termés várható idén appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság A foltosszárnyú vagy más néven pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) körülbelül egy évtizeddel ezelőtt Európa és Amerika gyümölcsültetvényeinek is jelentős kártevőjévé vált. Hazánkban 2013-ban bizonyították először a jelenlétét az eredetileg Ázsiában őshonos kártevőnek. The post Gyümölcseink ellensége: lehetőségek a pettyesszárnyú muslica károsításának megelőzésére appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Kevesen kedvelik, noha a birs az egyik legszebb küllemű fa, amelynek apró, kerek, hófehér virágai mesés hangulatot árasztanak, és amelynek gyümölcse, főzve ugyan, de roppant egészséges és sokféleképpen elkészíthető. The post 5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Vegyesen zártak az amerikai és az európai terménypiacok is a szerdai kereskedési napon. Chicagóban a búza 2 százalékkal, a repce pedig 1,2 százalékkal drágult, a kukorica 1,3 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a kukorica és a takarmánybúza pedig drágább lett. The post Tovább drágult a chicagói búza az időjárás miatt appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum