Friss hírek - Qubit
Hírek a mai napon: 0 db
Forrás: https://qubit.hu/ Az államszocializmusban agyonhallgatták az öngyilkossági statisztikákat, de a rendőrségi helyszínelők Fortepan-archívumba került felvételei árulkodnak a tragikus tényről, hogy lakosságarányosan jóformán a teljes 20. században Magyarországon volt a legmagasabb az öngyilkosságok száma.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Technika Hári Gábor AI-generált képei az úgynevezett magyar rögvalóságba helyezik a Harry Potter-sorozat karaktereit.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Az NGT betűszóval jelölt új genetikai technikák liberalizációja a korábbi módszerekkel módosított növények szabadföldi termesztésének szigorú uniós korlátait nem érintené, ugyanakkor szabadabbá tenné a génszerkesztéses nemesítési eljárásokat.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A Polistes fuscatus faj tagjainak ráadásul még az arcmemóriája is jó: még akkor is megismerik a másik darazsat, ha csak 45 percet töltöttek együtt egy héttel korábban.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A visszakövethető műanyaghulladékok 24 százalékát a Coca Cola, a Pepsi, a Danone, a Nestlé és egy dohányipari cég bocsátotta ki.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A zajszennyezés a fiókák növekedésére, egészségére és szaporodására is hosszú távú hatásokkal bír: a városi zajnak kitett zebrapintyek feleannyi fiókát hoztak világra, mint csendes környezetben nevelkedett társaik.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A földönkívüli intelligencia után kutató Lisa Kaltenegger szerint a James Webb űrtávcsőnek köszönhetően minden korábbinál közelebb kerültünk az idegen életjelek észleléséhez.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A leletet egy fogorvos fedezte fel a padlóburkolat kövében, a Törökországból származó járólapban található állkapocs- és fogmaradványok pontos korát paleontológusok vizsgálják majd.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A tejtermékgyártók szövetsége, a Boerderijzuivelbond szerint a több tízezer eurós lopások végzetesek is lehetnek a sajtkészítőknek, az érett sajtokat ugyanis nem két perc pótolni.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Az úgynevezett modellváltásnak egyetlen magyar egyetem állt ellen tevőlegesen és keményen: az ország legkisebb egyeteme. Az SZFE küzdelméről most az események egyik főszereplője, az utolsó megválasztott rektor, Upor László írt könyvet.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A szobor alsó részét már 1930-ban megtalálták, most egyesíthetik a két darabot. A papiruszokra szakosodott kutatók szinte véletlenül találtak rá a fáraó szobrára.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Az alakzatoknak a szén-dioxidhoz van közük, de a vad elméletek megfékezésében nem segít, hogy az Inca City nevű dél-marsi régióban figyelték meg őket.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány A szoláris maximum környékén amúgy is megnő a koronakidobódások és a napfoltok száma, de ritkán történik egyszerre ennyi robbanás a Nap felszínén.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Mi a baj az iskolával mint intézménnyel, és létezik-e alternatíva? Ennek a kérdésnek szentelte életét egy egészen eredeti amerikai pedagógus, John Holt, és erről is szó lesz szombaton Budapesten, a Demokratikus Nevelés Konferencián.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Bangladesben 33 millió gyerek marad tanítás nélkül, miután csütörtökre 42 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A vallási vezetők esőért fohászkodnak.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A mesterséges intelligencia a klinikai vizsgálatokban használt dózisok optimalizálásában, a kevesebb hulladékkal járó gyártás megtervezésében vagy akár új hatóanyagok megtalálásában is segítheti a biotechcéget.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány Az ilyen szondák általában nem térnek magukhoz az akár -170 Celsius-fokos sötét időszakból, de a SLIM – tervezőinek legnagyobb meglepetésére – még mindig gyűjti az adatokat és küldi a képeket.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány Mi történt a GMO gyűjtőnéven hírhedtté vált genetikailag módosított organizmusokat létrehozó első próbálkozások óta eltelt négy évtizedben? Van-e különbség a GMO-növények és az orvosi génterápiák között? Aki válaszol: Varga Máté, az ELTE TTK Genetikai Tanszékének fejlődésgenetikusa.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A kutatók négy, az 5–7. századból származó alföldi temetkezési helyről, mintegy 400 csontvázból vettek genetikai mintát, és eredményeik először adnak részletes képet az avar kori társadalom szerveződéséről. A Nature-ben megjelent kutatásról a vezető régésszel, Rácz Zsófiával beszélgettünk.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Esther Duflo francia-amerikai közgazdász szerint a fejlett országok kibocsátása évente 500 milliárd dollárnyi kárt okoz. Ezt szerinte be lehetne szedni két globális adóból, majd utána a klímakárosultak megsegítésére fordítani.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Már a legelső, korallok közé tartozó nyolcosztatú virágállatok is biolumineszcensek lehettek, ami 270 millió évvel korábbra tolja a jelenség kialakulását.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány A képen a Kis Súlyzó-köd színpompás gázfelhői láthatók. Az 1990. április 24-én fellőtt űrteleszkóp karrierje katasztrofálisan kezdődött, de aztán túlszárnyalta még a szakemberek legvadabb álmait is.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Külföld Közel 400, hajók között titokban lezajló rakománycserét azonosított egy brit kutató által kifejlesztett algoritmus a Kercsi-szorosban. Ilyen szoftverek segíthetnek a szankciókat megkerülő orosz árnyékflotta követésében.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ A szerdán hajnali fél egykor Új-Zélandról fellőtt ACS3 műhold kompozit árbócai egy 80 négyzetméteres napvitorlát tartanak majd. Miután ezt kibontják, a műhold lesz az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égbolton.
Qubit
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány 2020 előtt mindössze 22 főnél regisztrálták a megbetegedést, 2020 januárja és 2023 szeptembere között viszont már 78-nál. Mi áll a több mint háromszoros növekedés hátterében?
Qubit