Hírkategória - Űrkutatás
Hírek a mai napon: 0 db
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány A tervek szerint egy helikopter jellegű jármű fogja felderíteni a sűrű légkörű Szaturnusz-holdat. The post Zöld utat kapott a Titánra indítandó NASA-küldetés first appeared on National Geographic.
National Geographic
C Tudomány Egy új kutatás szerint a K2-18b jelű exobolygó gázban gazdag összetételű, de mégsem rendelkezik lakható felszínnel, mint ahogy azt korábban gondolták. Nagy port kavart, amikor a James Webb-űrtávcső megfigyelései alapján egy kutatócsoport bejelentette, hogy a K2-18b jelű planéta talán lakható lehet. Csillagászok egy másik csoportja azonban másképp értelmezte az adatokat: szerintük nem egy vízi világról, […]
Csillagászat.hu
Forrás: https://24.hu/ Technika A marsi metán furcsa ingadozásokat mutat, szakértők egy csoportja most megtalálhatta ennek okát. The post Magyarázatot találhattak a Mars egyik rejtélyére first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Külföld Hat hónapot töltenek majd az űrben, közben számos kísérletet végeznek el. The post Új lakók érkeznek a kínai űrállomásra first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Tudomány A jellegzetes képződményeket az Európai Űrügynökség szondája örökítette meg. The post Óriási, pókszerű formákat fotóztak a Marson first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Tudomány Az eseményt a NASA egyik űreszköze dokumentálta. The post Egyszerre tört ki négy régió a Napon first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Külföld A sérülést a közelmúltban sikerült kijavítani. The post Űrszemét csapódott a kínai űrállomásba first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány Az ilyen szondák általában nem térnek magukhoz az akár -170 Celsius-fokos sötét időszakból, de a SLIM – tervezőinek legnagyobb meglepetésére – még mindig gyűjti az adatokat és küldi a képeket.
Qubit
Forrás: https://www.vezess.hu/ Technika Az amerikai űrügynökség sikeresen juttatta Föld körüli pályára a napszél kiaknázására szánt vitorla tesztpéldányát. Ősrégi technológiát használhatunk az űrutazáshoz. The post Már az űrben járnak a NASA napvitorlái first appeared on Vezess.
Vezess.hu
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Az 1932-ben született Almár Iván magyar csillagász a hazai űrkutatás egyik megteremtője. The post Az űrkutatók hírességének csarnokába választották Almár Ivánt first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://player.hu/ Technika Fizika!
Player.hu
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány A szonda 2023 novembere óta nem küldött adatokat, csak összevissza jeleket, így sokan már temették a küldetést. The post Sikerült újra kapcsolatba lépni a Voyager-1 űrszondával first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://24.hu/ Technika Sikerült megoldani a 46 éves szonda hibáját. The post Több hónapos zavar után ismét hazatelefonált a Voyager-1 first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Technika Virtuális valóság segítségével megtapasztalhatták az űrben való munkavégzés, és a centrifugaképzést is elvégezték. The post A NASA központjában kaptak kiképzést a magyar űrhajósjelöltek first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Technika Egyes szakértők szerint egy eddig fel nem fedezett bolygó rejtőzik a Naprendszerben. The post Újabb bizonyítékot találtak a kilencedik bolygó létezésére first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány A Voyager 1 jelenleg 24 milliárd kilométerre van tőlünk, és tavaly november óta egy megfejthetetlen kódsort küldözgetett az irányítóknak. A NASA mérnökei azonban a távolból megpróbálták kikutatni a zavaros kommunikáció okát, és úgy tűnik, sikerült.
Qubit
Forrás: https://24.hu/ Technika Svédország a 38. nemzet, amely aláírta az Artemis Accordsot. The post Svédország is csatlakozott az amerikai űrszövetséghez first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Technika A képződmény mintegy 200 kilométer hosszan terül el az égitest felszínén. The post Hatalmas lávatavat figyeltek meg a Jupiter holdján first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ Külföld Bill Nelson úgy véli: hiába tudományos célúak hivatalosan a kínaiak űrmissziói, titokban több dologra is készülnek.
Szeretlek MO
Forrás: https://nlc.hu/ Tudomány A Csendes-óceánban, a végtelen semmi közepén található, űrhajótemetőként is funkcionáló Nemo-pont a világ legelhagyatottabb területe: a legközelebbi szárazföld majdnem háromezer kilométerre van innen, a vízfelszín alatt élet alig van élet, a mélyből pedig ijesztő és megmagyarázhatatlan zajok törnek elő. The post A hátborzongató űrtemető az óceán közepén, ahol ember még nem járt first appeared on nlc.
nlc
Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ Tudomány Egy hatalmas napernyő, ami a Nap sugarainak kitakarásával megakadályozná a globális felmelegedést? Naperőmű, ami az űrből sugározná le a napenergiát? Két meghökkentő terv, de egyik sem lehetetlen.
Szeretlek MO
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány A NASA újraértékelte a lehetőségeket a marsi kőzetminták hazaszállítása kapcsán, és arra jutott, hogy az eddigi elképzelés nem megvalósítható. The post Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://player.hu/ Technika Április 8-án teljes napfogyatkozást láthattak Észak-Amerika egyes részein, de a csillagászati jelenség az űrből is nyomon követhető volt.
Player.hu
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány A világosabb színű régióból rögtön mém lett 2015-ben, amikor a New Horizons űrszonda elhaladt a törpebolygó mellett. Egy friss kutatás szerint a terület bal oldalát egy 700 kilométeres égitest becsapódása hozta létre.
Qubit
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Egy különös, henger alakú tárgy ütött lyukat egy floridai ház tetején nemrégiben, a vizsgálatok egyelőre arra utalnak, hogy űrszemét lehetett. The post Űrszemét csapódott egy floridai házba first appeared on National Geographic.
National Geographic