Hírkategória - Éghajlat
Hírek a mai napon: 0 db
Forrás: https://24.hu/ Tudomány A klímaváltozáshoz alkalmazkodni kell. The post Ezek a mediterrán növények vehetik át a főszerepet a hazai kertekben first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://24.hu/ Tudomány Az 1816-os esztendőre gyakran hivatkoznak a nyár nélküli évként. The post Volt egy év, amikor elmaradt a nyár first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Az átalakuló időjárás azt is befolyásolja, hogy hol válnak aktívvá a terroristák. The post A klímaváltozás a terrorizmusra is hatással van first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://index.hu/ Külföld Ez az első alkalom, hogy a globális felmelegedésről hoztak ítéletet.
Index
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Az adaptív kerttervezés az éghajlatváltozás kihívásaira való reagálást jelenti a növények kiválasztása és elhelyezése során. The post Házikerti növények kiválasztása és elhelyezése az éghajlatváltozás kihívásainak megfelelően appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://hirklikk.hu/ Tudomány Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Svájc kormányát, amiért nem tett eleget a klímaváltozás ellen és ezzel megsértette polgárainak jogait. A keresetet több, mint 2 000 idősebb svájci nő nyújtotta be és az ítélet Európa-szerte kelt visszhangot, kihat arra, hogyan ítéli majd meg az igazságszolgáltatás az éghajlatváltozás  elleni küzdelem kérdéseit.
HírKlikk
Forrás: https://www.portfolio.hu/ Külföld Az Európai Unió szigorú vizsgálatot indít a kínai szélturbina-ágazat állami támogatásai miatt, amelyekkel a gyanú szerint versenyelőnybe jutnak az EU belső piacán. Annak ellenére, hogy az államszövetség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben partnerséget vállal Kínával, a kereskedelmi dinamika rideg valósága eltérő érdekeket mutat. Az Európai Bizottság attól tart, hogy Peking olyan támogatási politikát alkalmaz, amellyel mesterségesen leszorítja a kínai importtermékek árait, így európai munkahelyek kerülnek veszélybe.
Portfolio
Forrás: https://hirklikk.hu/ Tudomány Folytatódik a levegő és az óceánok hőrekordjainak „felborulása", miközben az éghajlatkutatók az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésére szólítanak fel.
HírKlikk
Forrás: https://hvg.hu/ Gazdaság A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elítélte Svájcot, amiért az ország nem tett eleget az éghajlatváltozással kapcsolatos egyezmény szerinti kötelezettségeinek, a 46 tagú Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság ugyanakkor, mint elfogathatatlant, elutasított két, egy portugál és egy francia klímaaktivisták által indított keresetet.
HVG
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság Az indiai Rádzsasztánban a helyiek falak és árkok építésével vették fel a harcot az éghajlatváltozással, és újraélesztették földjeiket. The post Falat emelt egy falu, és megfékezte az aszályt appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://www.met.hu/ Tudomány A HungaroMet Nonprofit Zrt. adatai alapján a 2023/2024-es tél rekord enyhe volt hazánkban. Különösen 2024 februárja volt meleg, vetekedett a legmelegebb márciusokkal. Az előzetes adatok alapján a teljes évszak 17%-kal volt csapadékosabb az 1991–2020-as normálnál, melyhez jelentősen hozzájárult a átlagnál sokkal csapadékosabb december. A 2023/2024-es tél éghajlati viszonyairól és néhány emlékezetes időjárási eseményéről bővebben a kisfilmből tájékozódhatnak.
met.hu
Forrás: https://egy.hu/ Tudomány Ha ismersz olyan helyet, ahol a növények az „égig érnek”, és úgy gondolod, hogy ez a városi környezetben magasodó üde színfolt érdemes az elismerésre, akkor ne habozz: jelöld KlímaSztárnak! Az elismeréssel nemcsak egy díjat adhatsz, hanem segíthetsz abban is, hogy a települések az éghajlat védelmét célzó mintaértékű tevékenységeiket bemutathassák szerte az országban – ezzel példát állítva egymásnak, és inspirálva a további cselekvésekre.
egy.hu
Forrás: https://www.napi.hu/ Külföld Az ENSZ szerint nem sok híja van annak, hogy romokba döntsük a világot. A Meteorológiai Világszervezet kutatói legfrissebb éves, „A globális éghajlat állapota” jelentésében felvázolták ... ...
Napi.hu
Forrás: https://infostart.hu/ Belföld Az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel sújtja Európát, ami a tartós szárazság mellett a hirtelen lezúduló özönvízszerű esőzésekben is megmutatkozik.
Infostart
Forrás: https://www.szabadeuropa.hu/ Külföld Világszerte több mint kétmilliárd ember nem jut tiszta vízhez. A környezetszennyezés okozta éghajlatváltozás, a túlnépesedés, a korrupció által is konzervált hiányos infrastruktúra sok országban súlyos vízválsághoz vezet. A víz világnapján ezekre a problémákra hívják fel a figyelmet az ENSZ-ben.
Szabad Európa - Külföld
Forrás: https://index.hu/ Tudomány A dal címe: „Ha a buddhaság fájna”.
Index
Forrás: https://divany.hu/ Tudomány Kutatók szerint az évmilliók alatt végbemenő esemény komoly hatással lehet bolygónk éghajlatára.
Dívány
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány A Toba 74 ezer évvel ezelőtt hatalmas kitörést produkált, ami potenciálisan az éghajlatra is hatott. The post Így vészelhették át az emberek az ősi szuperkitörést first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://www.portfolio.hu/ Gazdaság A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint az amerikai hulladéklerakók átlagosan háromszor több metánt bocsátanak ki, mint amennyit korábban jelentettek. Az aggasztó tendencia jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz - számolt be a The New York Times.
Portfolio
Forrás: https://agroforum.hu/ Gazdaság A megváltozott éghajlati viszonyok következtében biztonságosan csak fóliával vagy üveggel védett helyen lehet jó minőségű, a piaci elvárásoknak megfelelő paprikát előállítani. Ebből adódóan a jelentkező nagy kereslet miatt a hazai hajtató felületnek közel 50%-át az étkezési paprika foglalja el. The post Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XV. – Étkezési paprika hajtatása, I. rész appeared first on Agrofórum Online.
Agrofórum
Forrás: https://168.hu/ Belföld Az éghajlatváltozás miatt a kullancsok téli álma megszűnt, így egész évben retteghetünk tőlük – derül ki a Jazzy Business Classból. 
168
Forrás: https://www.penzcentrum.hu/ Gazdaság Egy friss tanulmány szerint az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt a következő évtizedben az élelmiszerárak növekedni fognak.
Pénzcentrum
Forrás: https://g7.hu/ Külföld A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában. The post Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
G7.hu
Forrás: https://www.penzcentrum.hu/ Gazdaság Az éghajlatváltozás által okozott hőhullámok és aszályok jelentősen csökkentették a kakaótermést Nyugat-Afrikában, amitől nem csak az alapanyag, de a csokoládégyártás ára is nőtt.
Pénzcentrum
Forrás: https://mfor.hu/ Gazdaság A globális felmelegedés olyan tempóban változtatja meg a Föld éghajlatát, hogy a több évtizedes életciklusú fák nem képesek alkalmazkodni hozzá. Az emberek azonban talán segíthetnek nekik.
Mfor