Hírkategória - Ornitológia
Hírek a mai napon: 0 db
Forrás: https://www.agrariumonline.hu/ Tudomány A Radarban erről a különleges ornitológusi tevékenységről láthatnak a nézők különleges felvételeket és kapnak első kézből sok-sok információt.
Hír TV
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Vigyázzunk az úton áthaladó teknősökre! egerer_anna 2024. 05. 11., Szo – 23:06 A mocsári teknős hazánk egyetlen őshonos teknősfaja, mely országszerte megtalálható, tavak, folyók, holtágak, csatornák mentén, mocsaras területeken. Elsősorban a lassú folyású és álló vizeket kedvelik, így inkább azok közelében számíthatunk rájuk, azonban a májustól júliusig terjedő tojásrakás időszakában a vizektől több száz méteres vagy akár néhány kilométeres távolságban is találkozhatunk velük. Amennyiben úton áthaladó teknőssel találkozunk, álljunk meg, és segítsük át az úttest túloldalára. Az észlelést pedig rögzíthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány A fokozottan védett vadlúdfajok védelmi lehetőségei tokody_bela 2024. 05. 10., p – 17:04 Az utóbbi években kiéleződött a helyzet az állami és a civil természetvédelmi szervezetek és a vadgazdálkodók, vadászati lobbi valamint az agrárszektor között a vadlúdvadászat és a vadludak által okozott kár kérdésében. Ennek feloldására az MME Vízimadárvédelmi Szakosztálya 2023 során egy hat workshopból álló szakmai rendezvénysorozatot szervezett Kelet-Magyarországon a fokozottan védett vadlúdfajok érdekében. 
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Kihirdetjük a 2024-es Madárbarát Település mintaprojekt nyerteseit! Névtelen (nem ellenőrzött) 2024. 05. 09., cs – 15:35 2024-ben ismét közzé tettünk egy felhívást, amelyben olyan települések jelentkezését vártuk, ahol a madár- és természetvédelmi beavatkozások még csak terv szinten léteznek, de szakszerű megvalósításukhoz segítségre van szükségük. 
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Színes gyűrűs szalakóta megkerülése Izraelben tokody_bela 2024. 05. 09., cs – 14:31 Az elmúlt 15 évben több mint 8.000 szalakótára került színes gyűrű Magyarországon és sok leolvasásuk történt meg hazánkban, illetve a kontinensen, de idén áprilisban először történt meg az, hogy Európán kívüli azonosítás történt, terepi fotó alapján.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Magyar gyűrűs székicsér Ukrajnában karcza_zsolt 2024. 05. 09., cs – 10:29 2024. május 5-én egy magyar gyűrűs székicsért figyeltek meg Ukrajnában, Kijevtől nem messze. Ez az első magyar gyűrűs székicsér, ami megkerült külföldön.
MME
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány Amerikai kutatók hosszú évekig vizsgálták a zöld verébpapagájok venezuelai populációjában rendszeresen előforduló, rendkívül ritka viselkedést.
Qubit
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány A madárfajok rokonsági viszonyait térképezi fel új családfájuk orban_zoltan 2024. 05. 08., sze – 11:34 A madarak megjelenésében és viselkedésében megfigyelhető hasonlóságok és különbségek régóta arra ösztönzik a kutatókat, hogy kiderítsék a fajok közötti rokonsági kapcsolatokat. A ma élő madárcsaládok legújabb törzsfája új megvilágításba helyezi több tízmillió éves fejlődésüket. A Nature folyóiratban frissen megjelent kutatásából az is kiderül, hogy a madarak agya testméretükhöz képest nagyobb lett az idők során. 
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány A 2024. évi tavaszi nagy goda szinkronfelmérés eredményei csibrany_balazs 2024. 05. 08., sze – 11:26 Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya által elindított tavaszi szinkronszámlálások 2024-es felmérései a barátréce után a nagy goda országos számlálásával folytatódtak. A március 29. és április 1. között tartott szinkronfelmérésen a megfigyelők összesen mintegy 23.000 nagy godát számoltak hazánk legfontosabb vizes élőhelyein.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány TeSzedd 2024 – Öröm az ürömben lendvai_csaba 2024. 05. 07., k – 11:14 Idén immáron 12. alkalommal került sor a TeSzedd! – Önkéntesen a Tiszta Magyarországért! eseményre, amely az előző évekhez hasonlóan is azt a célt szolgálta, hogy tisztább, szemétmentesebb környezetben élhessünk Magyarországon. Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) szervezésében megvalósuló program éppen ezért hazánk egyik legfontosabb, a társadalmat is megmozgató környezetvédelmi/természetvédelmi programsorozata.
MME
Forrás: https://nlc.hu/ Tudomány Bár sokan közülük tisztában voltak azzal, hogy a munkájuk milyen halálos veszélyekkel járhat, mégis rendületlenül folytatták kutatásaikat – hisz áldozatok nélkül nincs fejlődés. The post Röntgensugárzás, radioktivitás és vérátömlesztés – Tudósok, akik a saját kísérleteikbe haltak bele first appeared on nlc.
nlc
Forrás: https://qubit.hu/ Tudomány Argentin biofizikusok szerint a madarak az emberekhez hasonlóan álmukban dolgozzák fel éberen megélt konfliktusaikat.
Qubit
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Szeretjük a madarakat -Természetismereti fesztivál bodnar_katalin 2024. 04. 02., k – 13:44 Szeretettel várjuk 2024. május 11-én a kicsiket és nagyokat ingyenes családi napunkra, ami az MME 50 ünnepi sorozat keretében "Szeretjük a madarakat" címmel kerül megrendezésre Gödöllőn, a Királyi Kastélyban, kiegészülve az Év Fajai Fesztivállal, Madarak és Fák Napja programokkal, a Nemzeti Parkok és az MME partnereinek bemutatkozásával.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Projektvezető állás bodnar_katalin 2024. 03. 25., h – 09:14 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete projektvezetői feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat keres.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Eltűnő harcos siklónk – rajzpályázat az Év hüllőjéről, a kaszpi haragossiklóról egerer_anna 2024. 03. 21., cs – 17:38 Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év hüllője programhoz kapcsolódva 2024-ben is rajzpályázatot hirdet „Eltűnő harcos siklónk – a kaszpi haragossikló” címmel.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Belföld Fű alatt buktathatja meg a magyar kormány a természet helyreállításáról szóló uniós rendeletet bodnar_katalin 2024. 03. 20., sze – 18:33 2024. március 1-jén az Európai Parlament támogatta a természet-helyreállítási rendeletet, mely a természeti környezet és az élőhelyekre támaszkodó klímavédelem megerősítését célozza. Az ülésen az EP-képviselők többsége - a Fidesz képviselőivel együtt - megszavazta az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú  jogszabálytervezetet, valamint a korábbi tanácsi fordulókban azt a magyar kormány is támogatta. Néhány nappal a végső döntést meghozó Környezetvédelmi Tanács ülése előtt úgy tűnik, hogy a magyar kormány gyökeresen megváltoztatta az álláspontját, és átállt a támogatóktól az ellenzők táborába, ami az előzmények tükrében váratlan és nehezen érthető. Mindez megpecsételheti a kezdeményezés sorsát.
MME
Forrás: https://24.hu/ Tudomány A Közép-Afrikában őshonos papucscsőrű madár akár másfél méter magasra is megnőhet. The post Ez a madár krokodilbébiket eszik desszertként first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://telex.hu/ Belföld Egy soproni állatorvos évek óta próbálja elérni, hogy Vasvári Miklós neve is felkerüljön a balfi emlékhely egyik kőtáblájára. Vasvári unokája, ifjabb Vitray Tamás szerint az ornitológusok ma is számon tartják a kivégzett szaktekintélyt.
telex
Forrás: http://www.mme.hu/ Külföld Újabb fontos lépés a Természet-helyreállítási Törvénnyel kapcsolatban bodnar_katalin 2024. 02. 28., sze – 11:42 Az Európai Parlament ma elfogadta a Természet-helyreállítási Törvényt (Nature Restoration Law – NRL), abban a formában, amelyről az európai trialógus (az EU döntéshozó testületeinek hármasa, a Tanács, a Parlament és a Bizottság) megállapodott korábban. A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Madárbarát település mintaprojekt - pályázati kiírás 2024 Névtelen (nem ellenőrzött) 2024. 02. 21., sze – 10:42 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk, odútelepek).  
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Elkészült a 2024. évi 21. országos és a 7. pannon-régiós sasleltár orban_zoltan 2024. 02. 20., k – 20:20 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 21. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Kezdő madarász képzés IFIKNEK-Székesfehérvár Névtelen (nem ellenőrzött) 2024. 02. 20., k – 11:20 Az MME Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzést hirdet tizenévesek részére Kezdő madarász címmel. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Megjelent a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület első 50 évét bemutató könyv orban_zoltan 2024. 01. 24., sze – 19:14 A kötet az 1974. január 6-án alakult szervezet eddigi tevékenységéről teljességre törekvő áttekintést ad. A gazdagon illusztrált könyv 100 szerző összehangolt munkájának eredménye. Az archívumokból származó képek mellett 115 fotós közreműködésével készült 308 kép, számos térkép, grafikon és ábra is segíti a sikerekben gazdag első év áttekintését. 
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Informatikai koordinátort (vagy szolgáltató céget) keres az MME bodnar_katalin 2024. 01. 24., sze – 10:25 A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete informatikai koordinátori feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat, vagy szolgáltató céget keres.
MME
Forrás: http://www.mme.hu/ Tudomány Emlékülés a Gödöllői Királyi Kastélyban bodnar_katalin 2024. 01. 15., h – 12:54 Egyesületünk fennállásának 50. évfordulójára ünnepi ülést szervezett 2024. január 6-én a Gödöllöi Királyi Kastélyban. A rendezvény alkalmat adott az eddigi eredmények áttekintésére, és a jövőbeli kihívások megbeszélésére.
MME