Hírkategória - Információs technológia
Hírek a mai napon: 0 db
Forrás: https://prog.hu/ Technika A csinos, de laza erkölcsű hölgyek után hamarosan a fejlesztők között is elterjedhet a "dubajozás" az híres-hírhedt arab emírség egy új lépésének köszönhetően. Dubaj ugyanis a jövő évtizedre meghatározó hatalommá akarja kinőni magát a számítógépes játékok fejlesztésében - ennek érdekében pedig egy új kampányba kezdett, aminek keretében rengeteg ehhez szükséges szakembert próbál beutazásra és munkára csábítani. Annyira, hogy erre a célra most egy külön vízumot is létrehoztak, amit azok a fejlesztők és kreatív szakemberek kaphatnak meg, akik megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek a területen, illetve kifejezetten azzal a céllal utaznának be Dubajba, hogy játékfejlesztőként alkalmazzák őket. Ezen kívül előírás a legalább 25 éves életkor is, a vízumkérelem mellé pedig egy alapos szakmai önéletrajzot is kell csatolni, ami alapján ellenőrizhető lehet az illetők korábbi szakmai előélete is.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A Stack Overflow (SO) a jelek szerint a legdrasztikus lépésektől sem riad vissza annak érdekében, hogy elfojtsa azt a protesthullámot, ami felhasználói között azt követően indult el, hogy a cég bejelentette: lényegében eladja a rajta diskuráló fejlesztők kérdéseit és válaszait az OpenAI részére a ChatGPT tanításához. Az oldal ugyanis elkezdte - egyelőre csak átmenetileg - kitiltani azon felhasználóit, akik a bejelentésre válaszul elkezdték törölni kérdéseiket vagy válaszaikat a SO-ról. A szájt és az OpenAI együttműködési megállapodását a két cég még hétfőn jelentette be, amit követően egyes SO-felhasználók saját posztjaik tartalmát módszeresen az egyezséget kritizáló egyenszövegre cserélték le. Az illetők nagyrészt azt kifogásolták, hogy az általuk kvázi ingyenesen gyártott tartalmakat az SO eladja. Erre válaszul az oldal kitiltotta az érintett felhasználókat - majd vissza is állította posztjaik tartalmát az eredeti szövegre. A Stack Overflow a lépést azzal indokolta, hogy a posztok át
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A Google kedden egy igen jelentős változtatását jelentette be a kifejezetten mobilos rendszeréhez készülő alkalmazások létrehozását segítő fejlesztői környezete frissítésének. Ennek értelmében a jövőben az Android Studio-ból külön-külön egy-egy újabb verzió jelenik majd meg minden alkalommal, amikor az IDE alapját képező IntelliJ IDEA platform frissül, és akkor is, amikor magával az Androiddal kapcsolatos plusz fejlesztések érkeznek meg bele. Eddig ez a két dolog eddig kvázi kéz a kézben járt, azaz Android Studio minden frissítése tartalmazhatta az IntelliJ IDEA egy újabb verzióját, és a mobilos platformmal kapcsolatos újdonságokat is. Az új rendben azonban ezek külön fognak válni - a szoftver verziószáma pedig egyértelműen fogja jelezni, hogy éppen mi is frissült az új változatban. A verziószám első és második része továbbra is a használt IntelliJ verzió évszámát és főverzióját fogja tükrözni, a harmadik tag azonban a frissítés jellegére fog utalni. Először mindig az IntelliJ fog fris
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika Az OpenAI és a Stack Overflow hétfőn jelentették be, hogy egy együttműködési megállapodást kötöttek a mesterséges intelligenciák tanítására és használatára. Ennek értelmében a jövőben a ChatGPT okosodásához immár a Stack Overflow válaszai is hozzá fognak járulni - a szájt pedig az OpenAI technológiáját fogja saját OverflowAI kezdeményezésének megvalósításához felhasználni. Bár a ChatGPT tanításához felhasznált anyagokban vélhetően már eddig is ott voltak a SO régebbi - akkor még szabadon felhasználható formában közzétett - válaszai, mostantól azok már hivatalosan is licencelésre kerülnek az OpenAI részére, illetve az oldalon a jövőben megjelenő válaszok is mind be fognak kerülni az ismert chatbot tanításához használt forráshalmazba. Így a ChatGPT még több programozási problémára tud majd jó - vagy éppen teljesen téves - megoldással szolgálni. Mindezért cserébe a megállapodás értelmében a ChatGPT külön meg fogja jelölni az SO-ról származó válaszokat, az OpenAI pedig biztosítani fogja a
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Belföld A generatív mesterséges intelligenciák megjelenése nem csak a programozást magát, de annak oktatását is teljesen átalakítja - állítja az IEEE Spectrum egy új cikke. Ugyanis míg eddig a kezdőknek első körben egy vagy több programozási nyelv szintaxisának alapjait tanították meg, az MI-k megjelenésével a tanárok inkább a programozás más aspektusaira helyezik át a hangsúlyokat az oktatás során. Ennek oka értelemszerűen az, hogy a szintaxis részleteit kevésbé kell ismerniük a tanulóknak akkor, ha a kódok nagy részét amúgy is automatikusan legenerálja nekik a mesterséges intelligencia. Ugyanakkor mivel az utóbbi által generált kódok legtöbbször messze vannak a tökéletestől, a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kódok ellenőrzésének és tesztelésének módszereire, valamint a hibakeresésre.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika Bár a mesterséges intelligenciák körüli felhajtás még "csak" másfél-két éve tart, úgy tűnik, hogy a területen dolgozó fejlesztők az egész világon és minden cégnél kezdenek igen komolyan kiégni. Ennek oka egyrészt az elképesztően felgyorsult ütem és megnövekedett elvárások, amiket az utóbbi időben velük szemben támasztanak - de az sem segít, hogy sokszor teljesen értelmen dolgokon kell dolgozniuk, és mesterséges intelligenciával felvértezniük olyan termékeket is, amikben semmi értelme sincs előbbi használatának. Legalábbis ezt állítja a CNBC egy új tudósítása, ami készítőinek több mesterséges intelligenciákon dolgozó fejlesztőt is sikerült megszólaltatnia az ügyben. Bár a szakemberek gyakorlatilag mindegyike neve elhallgatását kérte, de nagyrészt megegyeztek beszámolóik arról, hogy mi zajlik az elmúlt másfél évben ezen területen - többek között a Google-nél, a Microsoft-nál, az Amazon-nál, az Apple-nél, vagy akár kisebb vállalatoknál is.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika [HWSW] Az elmúlt 10 évben a frontend és backend fejlesztés ellentétes pályán mozgott. Amíg a frontend ökoszisztémákban elsöprő változások zajlottak, majd szépen lezajlott a konszolidáció (egyelőre), addig a konszolidált backend ökoszisztémák egyre gyorsuló üzemben fragmentálódnak, melynek a motorja a számos feltörekvő nyelv, de nem szabad megfeledkezni DevOps vagy az AI hatásairól sem.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A hét közepén ismét jelentős évfordulóhoz érkeztünk el a programozás történetében. Szerdán volt ugyanis kereken 60 éve annak, hogy elkészült az egyik legismertebb és sokáig legelterjedtebbnek számító programozási nyelv, a BASIC, aminek elsődleges szerepe volt a számítástechnika kitörésében a matematikai kutatólaborokból. A nyelv hivatalos születési dátumaként 1964 május 1-ét tartja számon az informatikatörténelem, mivel állítólag ekkor futott le először egy BASIC nyelven írt program a Dartmouth College informatikai laborjában. A nyelvet a magyar származású - ott már John G. Kemeny néven ismert - Kemény János, valamint Thomas E. Kurtz matematikusok alkották meg, akik célja egy olyan programozási nyelv létrehozása volt, ami kvázi laikusok számára is lehetővé tette programok írását.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika Bár idén már kereken 30. éve van annak, hogy végleg leállt a Commodore 64 gyártása, az egykor népszerű otthoni masinának még mindig óriási rajongótábora van, aminek tagjai folyamatosan új és új programokat írnak a klasszikus masinára. Ez közvetlenül egy C64-en a mai viszonyok között már elképesztően lassúnak és körülményesnek tűnik - de szerencsére vannak modern és jóval hatékonyabb megoldások is erre. Ezek közül egy ideálisnak tűnő kombót mutat be mai videónk, ami az egyik legsokrétűbb IDE-t, a Visual Studio Code-ot, a Kick Assembler-t, valamint a VICE emulátort használja fel egy rendkívül könnyen használható és gyors fejlesztői környezet létrehozásához C64-es programok írására.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A Google a napokban újabb körét jelentette be több mint egy éve megkezdett leépítési hullámjának, aminek ezúttal olyan fejlesztői estek áldozatul, akik távozása világszerte más programozók tízezreit is érintheti. A keresőóriás ugyanis magát a Python és Dart nyelveket, illetve a Flutter keretrendszerét fejlesztő dolgozóinak jelentős részétől vált meg. "Annak érdekében, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az elkövetkező lehetőségekre, 2023 második felében és 2024-ben számos csapatunk változtatásokat hajtott végre, hogy hatékonyabbá váljon és jobban működjön; hogy eltávolítsa a [felesleges] rétegeket, és erőforrásait a legnagyobb termékprioritásokhoz igazítsa", közölte cinikusan a Google alig pár nappal az után, hogy rekordmagas profitot jelentett be legújabb negyedéves üzleti beszámolójában. A cég szerint a kirúgások által "egyszerűsítjük a struktúráinkat, hogy a munkatársaknak több lehetőségük legyen a leginnovatívabb és legfontosabb fejlesztéseinken és a legnagyobb vállalati prioritá
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A QEMU fejlesztői a napokban kellemes hírrel szolgáltak a Rasperry Pi rajongói számára. Az ismert virtualizációs, illetve emulációs szoftver frissen bejelentett legújabb, 9.0-s verziója ugyanis igen komoly előrelépést hoz a népszerű miniszámítógép támogatása terén, és már egy komplett Rasperry Pi 4B-t is képes utánozni - így pedig az arra készült szoftverek tesztelését és futtatását is lehetővé tenni valódi hardver hiányában is. Bár a Raspberry Pi platformot már eddig is ismerte a QEMU, de a támogatás eddig csak a már több, mint 8 évvel ezelőtt bemutatott 3B modellig terjedt ki - így szinte használhatatlan volt. Ezzel szemben a szoftver legújabb kiadásában már a Raspberry 4 Model B chipjét is képes emulálni - mi több, kapott egy virtuális SPI (Serial Peripheral Interface) és egy I²C (Inter Integrated Circuit) vezérlőt is. Ugyanakkor az Ethernet kapu emulációja még mindig hiányzik, ami némileg korlátozza a virtuális Raspberry Pi képességeit.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika Vélhetően a fejlesztők mostanában támadt álláskeresési nehézségeit próbálja meg kihasználni egy új kiberbűnözői támadási kampány, ami kifejezetten programozókat céloz meg. A "Dev Popper" keretében ugyanis az áldozatul kisemelt fejlesztőket hamis állásinterjúkkal keresik meg annak érdekében, hogy rávegyék őket egy veszélyes, hátsó kaput biztosító trójai kártevő telepítésére gépükre. A hamis interjúban - amiben jól fizető állással kecsegtetik a programozókat - azt mondják, hogy az illető tudásának tesztelése végett egy egyszerű programozási feladatot akarnak elvégeztetni vele. Ehhez ugyanakkor a jelöltnek le kell töltenie némi Python vagy Node.js kódot egy, a GitHub-on vagy máshol közzétett kódtárból, hogy azon végezzen el bizonyos fejlesztéseket vagy javításokat.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A Microsoft pénteken bejelentette, hogy MIT licenc alatt megnyitotta DOS operációs rendszere 4.0-s verziójának forráskódját. A közel négy évtizeddel ezelőtti rendszer mára nyilvánvalóan elavultnak számít, ugyanakkor különleges informatikatörténeti jelentőséggel bír: ebből fejlődött ki ugyanis később az IBM OS/2 és a Microsoft saját Windows rendszere is. Ennek oka, hogy az MS-DOS 4.0 rendelkezett egy különleges, a DOS-ban később ejtett képességgel. A rendszer ugyanis képes volt több különböző alkalmazás párhuzamos futtatására is egy egyszerű multitaszking révén. Bár a Microsoft végül ezen képességet eltávolította a DOS-ból, az alapkövévé vált az OS/2 és a Windows rendszereknek is azok 2.0-s és későbbi verzióiban.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika Az elmúlt évtized során kiderült, hogy számítógépekkel nem lehet a kétkezi munkát kiváltani, és hogy szakmunka nélkül nincs jövő - mondta a héten Orbán Viktor a Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében. A miniszterelnök szerint ugyanakkor "reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók" - a szakmunkások jövője azonban biztosított. "Meggyőződésem, hogy aki szakmát választ, az jó lóra tesz", közölte a kormányfő, aki szerint aki megfelelő szakmunkát választ magának, "azon semmiféle új technológia, háború, de még Brüsszel sem foghat ki".
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika Az Epic Games kedden hivatalosan is bejelentette, hogy elkészült és elérhetővé tette Unreal játékmotorja legújabb verziójának végleges változatát. Az Unreal Engine 5.4 rengeteg fejlesztést hoz, amiknek köszönhetően jelentős egyszerűsödik a játékok és animációk készítése vele, valamint azok szebben és természetesebben jelenhetnek majd meg. Így például az animációt mostantól egy automatikus retargeting segíti, ami a kétlábú karakterek mozgási animációinak összekötését egyszerűsíti, de a skeletal editor is fejlesztésre került, és új deformer funkciók jelentek meg. Ezen kívül az animációs rendszer korlátozásait is pontosabban meg lehet határozni, az animációk szerkesztésére használható sequencer pedig könnyebben átlátható lett.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A napokban kellemetlen hírt közölt a Women Who Code (WWC) nevű szervezet, aminek célja, hogy segítse a nők és lányok elhelyezkedését informatikai területen. A többek között őket kódolásra is tanító alapítvány ugyanis közölte, hogy 13 évnyi működés után bezárja kapuit.  Az amerikai székhelyű szervezetet még 2011-ben hozták létre, és az elmúlt több mint egy évtized során az számos tananyagot adott ki és tett közzé, képzési programot szervezett, illetve eseményt szervezett a már említett célok érdekében. A WWC közösségéhez az alapítvány saját adatai szerint 360.000 ember tartozott, illetve csatlakozott, és a szervezet a világ 145 országban volt aktív.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika Az amerikai Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal (CFPB) a héten jelentette be, hogy viszonylag komoly, 164.000 dolláros (kb. 60 millió forintos) büntetés szabott ki egy austini programozóiskolára. A Lambda School néven indult, de az utóbbi időben már BloomTech néven futó kódersuli ugyanis a hivatal szerint becsapta hallgatóit, több módon is. A vállalkozás többek között azt ígérte a hozzá jelentkezők számára, hogy azok "álmaik állását" szerezhetik majd meg képzése elvégzése után, és olyan nagyvállalatoknál találhatnak majd munkát, mint az Amazon, a Google vagy a Cisco. A programozóiskola a weboldalán 71-86%-os elhelyezkedési arányt hirdetett a képzés befejezését követő 6 hónapon belül, de a befektetőik felé elismerték, hogy jó ha minden második diákjuknak sikerül az iparágban egyáltalán bárhol állást találniuk. Ezen kívül a BloomTech a hivatal szerint megtévesztette a jelentkezőket a képzés költségeinek valódi mértékét és kockázatait illetően is. Tőlük ugyanis csak 4000 dolláros díjat szed
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A hét közepén a játék egyik eredeti programozója nyilvánosan elérhetővé tette a Descent 3 forráskódját. Az eredetileg PC-re még 1999-ben megjelent cím annak a Descent-nek a harmadik folytatása volt, ami a világ első teljesen 3D-s PC-s FPS-e volt. A játékban - akárcsak két elődjében - a felhasználó feladata egy űrhajó irányítása egy 3D-s labirintusban, ahol folyamatosan más űrhajók, illetve robotok támadnak rá. A Descent sorozat különlegessége, hogy - a korszak más FPS játékaival szemben, amik egy alapvetően két dimenziós játékrében játszódtak, és amiben csak viszonylag enyhe variációk voltak tapasztalhatók a magasságban és az orientációban - a három dimenzió által biztosított mind a 6 szabadságfokot teljes mértékben kihasználja.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A mindenki által jól ismert Terminator filmek egy egyszerű, de zseniális megoldással tudatják a nézőkkel, hogy az Arnold Schwarzenegger által megformált T-800 annak ellenére, hogy kívülről embernek néz ki, valójában egy robot. A filmben ugyanis amikor az ő szemszögéből látjuk a világot, az egy piros alapszínt kap - felette pedig még a laikusok által is egyértelműen ekként felismert számítógépes kódsorok és ábrák jelennek meg. Aki egy kicsit is utánanézett, illetve - olvasott ezeknek, az tudja, hogy ezek esetében nagyrészt az anno a Commodore otthoni számítógépeiben és más perifériáiban is használt 6502-es családba tartozó processzorok assembly kódjáról van szó. Azt ugyanakkor már nehezebb kideríteni, hogy azok pontosan mit is csinálnak, illetve honnan is származnak.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A PHP fejlesztői a múlt hét végén új verziókat adtak ki a népszerű webes nyelv minden még támogatott ágából. Ennek oka, hogy több olyan súlyos sebezhetőséget is sikerült találni a nyelv standard könyvtáraiban, amik különböző biztonsági visszaélésekre adhatnak módot az ezeken alapuló weboldalakkal szemben rosszindulatú támadók számára. A hibák között van olyan, ami parancsbefecskendezésre ad lehetőséget egy másik processz indításakor (a közelmúltban a Rust-ban azonosított társához hasonlóan), míg egy másik kihasználásával a sütik tartalmát lehet meghamisítani. Egy harmadik hiba tévesen hibás jelszót is megfelelőként ismerhet fel az ennek ellenőrzésére szolgáló hívásban, egy negyedik pedig a szerver megbénulását okozhatja egy speciálisan összeállított HTTP-fejléc beküldésével. A sérülékenységek közül utóbbi csak a PHP 8.3-as ágát érinti, de a másik három a PHP 8.2 és 8.1 verziókban egyaránt jelen van. A biztonsági réseket a PHP most kiadott 8.3.6, 8.2.18 és 8.1.28 verziói szüntetik meg.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A GNU fordítóprogram-készlete, a GCC következő kiadása nem fogja támogatni az Intel egykor szépreményű Itanium processzorain futó programok támogatását - derül ki a szoftver változási naplójából. Bár ez már önmagában is rossz hír lenne azok számára, akik még mindig kénytelen fejleszteni a szóban forgó platformra - de valójában utóbbi teljes ellehetetlenülését vetíti előre. Azzal ugyanis, hogy a GCC képtelenné válik Itanium kódok futtatására, a Linux és más, a chipeket még esetleg támogató rendszer és környezet is kénytelen lesz végleg "elengedni" a platformot - legkésőbb akkor, amikor majd áttér a GCC egy újabb verziójára. A GCC 14-ben még lehetőség lehet az Itanium-ra fordításra - bár ez a képesség már ekkor "elavult" állapotban lesz -, de a GCC 15 már teljességgel képtelen lesz erre, mivel eltávolítják belőle az erre szolgáló kódokat.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A TIOBE a napokban újabb frissítést adta ki híres-hírhedt Index-ének, ami ezúttal néhány, első látásra igen durva változást tartalmaz. Ezek között van például a PHP elképesztő zuhanása, ami egy év alatt 8 pozíciót csúszott le a rangsorban, de jól látható a Java, a C és a C++ komoly piacvesztése is benne. A PHP tavaly ilyenkor még a lista 9. helyén futott be, mostanra azonban már nem csak, hogy a Top 10-ból kicsúszott, de a Top 20-ból történő kiesés felé közelít, miután már csak a 17. helyen került be. Esése ugyanakkor némileg csalóka, ugyanis "csak" bázisa mintegy 20%-át, abszolút értékben -0,26%-pontot vesztett helyéből, és ennyire durva lecsúszása így legnagyobb részt a 7-20. hely közötti igen éles versenynek, valamint más, ide sorolt nyelvek erősödésének köszönhető.
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A Rust fejlesztői kedden tájékoztatták arról a nyilvánosságot, hogy az általuk készített nyelv standard könyvtárában egy rendkívül súlyos sebezhetőséget sikerült találni. A CVE-2024-24576 azonosító alatt követett sebezhetőség az ezeket rangsoroló CVSS skálán a lehető legmagasabb, 10-es besorolást kapta meg, amit csak a legsúlyosabb és legveszélyesebb biztonsági hibák kapnak meg. Ennek oka, hogy a Rust standard könyvtárának Command API-ja nem megfelelően kódolja (escape-eli) a meghívott külső futtatható állományoknak átadott parancssori paramétereket. Ennek köszönhetően minden olyan esetben, amikor egy támadó valamilyen módon befolyásolni tudja az átadott paraméterek értékét, azt kihasználhatja tetszőleges külső futtatható állomány meghívására vagy szintén tetszőleges parancs végrehajtására is. A sebezhetőség kizárólag a Rust a Windows-on futó implementációját érinti, mert csak ez használ egy egyedi algoritmust az ilyen parancssori paraméterek kódolására. Erre azért van szükség, mert ez
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika A Google hétfőn, Android fejlesztői blogjában jelentette be, hogy egy jelentős fejlesztést hajtott végre az Android Studio nevű környezetébe épített kódoló mesterséges intelligencián. A Studio Bot így mostantól egy, a korábbi PaLM2 -nél sokkal "okosabb" modellel, a Gemini Pro-val segíti az alkalmazások írását mobilos platformjára. A változást tükrözendő a Google mindjárt új nevet is adott a segédeszköznek, amire így Studio Bot helyett immár Gemini in
Prog.hu
Forrás: https://prog.hu/ Technika Az Apache, a Blender, az Eclipse, a PHP, a Python, a RustOpenSSL fejlesztői a napokban jelentették be, hogy egy közös kiberbiztonsági munkacsoportot hoznak létre. Utóbbi célja egy olyan közös specifikáció - vagy specifikációgyűjtemény - kidolgozása lesz, ami a biztonságos, nyílt forráskódú szoftverfejlesztés alapelveit fekteti le.  Ennek érdekében a csoport első lépésként számba fogja venni a résztvevő nyílt forrású alapítványok és projektek meglévő biztonsági irányelveit és eljárásait, valamint a témába vágó "best practices" dokumentumokat. Ezekre, mint kiindulópontokra építve aztán új specifikációkat fognak megalkotni, amik célja, hogy felgyorsítsák a gyártófüggetlen és a törvényi szabályozási megfeleléshez szükséges egységes kiberbiztonsági fejlesztési folyamatok létrehozását. A törvényi szabályozás alatt elsősorban a hamarosan az EU-ban életbő lép új, kiberrezilienciáról szóló jogszabályt (CRA) kell érteni, bár hasonló új törvények megalkotása és bevezetésének előkészítése a világ
Prog.hu