Hírkategória - Történelem
Hírek a mai napon: 11 db
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Május 1-jét 1890-ben ünnepeltek először, egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja. Május 1. – hasonló tartalommal – katolikus ünnep is Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 128 éve, 1896. május 1-jén nyílt meg a millennium lázában égő Budapesten a Vígszínház. A nyitó előadáson Kozma Andor prológusa után Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabja került színre.
Múlt-kor
Forrás: https://24.hu/ Tudomány Szilágyi Erzsébet erős határozottsággal nevelte és védte fiait, egyengette Mátyás útját a trónra, miközben az ország legnagyobb uradalmát igazgatta, és még a királynői birtokokat is felügyelte. The post Kőkemény asszony lehetett Mátyás király édesanyja first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://ng.hu/ Külföld A mintegy 2600 éves harangokat egy kínai sírban találták meg. The post Több ezer éves hangszerekre bukkantak first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 1957. május 1-jén a budapesti ünnepi nagygyűlésen egy kék-fehér festésű kisbusz is látható volt a Hősök terén, amely az egész ország számára közvetítette az ünnepséget. 66 éve indult el hivatalosan Magyarországon a televíziós közvetítés.
Múlt-kor
Forrás: https://24.hu/ Tudomány Báthory István célja egy közép-európai lengyel nagyhatalom megszervezése volt, amely Erdélyt is hatékonyan segítheti a Porta és a Habsburgok ellenében. The post Így lett lengyel király a magyar fejedelem first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem „Sok ember mondotta már, hogy valósággal bolond vagyok az ő igavonó marhájuk lenni, s az örökös munkával, örökös bosszúsággal életemet, egészségemet érettük felemészteni…” – így fakadt ki Kossuth Lajos Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv ármánykodására, amely végül Kossuth felmondásával végződött.
Múlt-kor
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Épp az új ház alapját akarták lerakni, amikor előkerültek a bronzszobrok. The post Házépítés közben bukkantak több száz éves szobrokra first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://24.hu/ Tudomány Véres események vezettek a majálisokig. The post Miért május 1-je a munka ünnepe? first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://www.bien.hu/ Életmód Mindenki ismer a világon legalább egy olyan legendát, ami egy elsüllyedt világról szól. A legismertebb Atlantisz civilizációjának eltűnése, ahol a legendák szerint hatalmas mennyiségű, magas szintű tudás volt, ami az ott lakók életét csodássá és boldoggá tette. Vagy hallottunk már az előző emberiség elméletről, a nemrég elmúlt világvége kapcsán…
Bien
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Az üvegek folyadékot is tartalmaztak, amelyet laboratóriumi körülmények között vizsgáltak meg. The post Több száz éves, lezárt palackokat találtak first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 129 éve, 1895. április 30-án indult első keleti expedíciójára gróf Zichy Jenő politikus, Ázsia-kutató. A millenniumi hazafias hangulat ihlette tudományos célú utazás az Orosz Birodalom számos tájára kalauzolta a grófot és kísérőit, akik az egykor átvonult ősmagyarok nyomai után kutattak.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 353 éve, 1671. április 30-án végezték ki a szervezkedés négy vezérét: Frangepán Ferencet, Nádasdy Ferencet, Bónis Ferencet és Zrínyi Pétert. A kivégzések rövid távon hozzájárultak a Frangepán és Zrínyi családok fiági kihalásához is.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Habár keveset tudunk Mátyás király híres édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek az életéről, azt bizonyosan kijelenthetjük, hogy erős és talpraesett asszony volt. Férje távollétében az ország legnagyobb méretű uradalmát igazgatta, de Hunyadi halálát követően politikai érzékéről is számot adhatott.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Már hagyomány, hogy a Múzeumok éjszakáját az intézmény országos vagy akár nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállítással köszönti.
Múlt-kor
Forrás: https://neokohn.hu/ Külföld A Jad Vasem "mélyen aggasztónak" nevezte a döntést. A Napi Anglia: Palesztinbarát felvonulás miatt takarták le a holokauszt-emlékművet bejegyzés először Neokohn-én jelent meg.
Neokohn
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Hogyan küzdött a nők jogaiért Emmeline Pankhurst? Milyen akciókban vetették be a szellemhadsereget a II. világháborúban? Miért Spartacus lett a rabszolgák példaképe? Hogyan végződött Tesla és Edison áramháborúja? Ki volt az elfeledett embermentő, Soos Géza? 
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem A Fővárosi Lapok folyóirat kissé komor hangvétellel tudósított a Margit-híd 1876. április 30-ai felavatási ceremóniájáról. Az újság által felvázolt „sötét jövőt” az magyarázta, hogy egyes közéleti személyiségek túl magasnak tartották a híd építési költségeit, és nemtetszésüknek hangot is adtak.
Múlt-kor
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem 313 évvel ezelőtt, 1711. április 30-án a kurucok letették a fegyvert a majtényi síkon, így hiába a francia és orosz támogatásról szőtt remények, az önálló Magyar Királyság és Erdély nem születhetett újjá.
Múlt-kor
Forrás: https://ng.hu/ Külföld Az emberek ősidők óta tartanak a sírból kikelő halottaktól. The post Ősi élőhalott sírjára bukkantak first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://nlc.hu/ Életmód Az első méhek már körülbelül 130 millió évvel ezelőtt léteztek, amikor az emberek ősei még apró, patkányszerű lények voltak. The post A méhek régebb óta hasznosak, mint hogy az ember lejött a fáról first appeared on nlc.
nlc
Forrás: https://24.hu/ Tudomány A Führer utolsó születésnapját és esküvőjét is bunkerében töltötte. The post Így készült fel Hitler az öngyilkosságra first appeared on 24.hu.
24.hu
Forrás: https://ng.hu/ Tudomány Úgy tűnik, a csonton látható jelek nem a húsfeldolgozás véletlen eredményei. The post A neandervölgyiek intelligenciájáról árulkodik ez a lelet first appeared on National Geographic.
National Geographic
Forrás: https://mult-kor.hu/ Történelem Az 1901. április 29-én Tokióban született Hirohito japán császár regnálása idején több rekordot is megdöntött, többek között a leghosszabb uralkodás és az első császáron végrehajtott műtét fűződik
Múlt-kor
Forrás: https://24.hu/ Tudomány A parentalia nevű ünnep során még az ételből is attak a sírokban fekvőknek. The post Együtt lakomáztak a halottakkal a rómaiak first appeared on 24.hu.
24.hu